Categories
Main

Tempat Penginapan Menarik Bali

Tak dapat dinafikan Bali adalah salah satu pulau yang paling indah menakjubkan di dunia ini, dan terdapat pelbagai perkara menarik bagi setiap orang untuk dijelajahi di Bali.

Kredit: Khrishna Bali Tours

Sama ada anda ke sana untuk surfing, scuba diving, bersuka-ria, bersantai, pengembaraan atau kerohanian, secara literalnya semua boleh dijumpai di Bali.

Pulau ini sangat besar, mengetahui di mana untuk menginap adalah perkara yang sangat baik. Panduan stress-free ini akan membantu anda memilih tempat terbaik untuk tinggal di Bali. Tidak kira minat anda lebih kepada apa pun, anda akan tahu tempat penginapan terbaik di Bali untuk pengalaman seumur hidup.

Kredit: Mr & Mrs Smith

Hostel Terbaik Bali – Puri Garden Hotel & Hostel

Kredit: Booking
Kredit: Mercedesz

Bali tidak akan kekurangan tempat penginapan yang baik untuk tinggal tetapi tempat ini lebih menonjol daripada yang lain. Asrama butik ini hampir terasa seperti hotel mewah. Walaupun hostel ini agak mahal tetapi ia menyediakan sarapan percuma, kelas yoga percuma setia pagi dan kolam renang cantik yang menjadikan harganya berpatutan. Kakitangannya luar biasa, mereka menjadikan ia sebuah tempat yang sangat mengalu-alukan kedatangan pelawat yang mudah untuk pengembara-pengembara ini mengenali satu sama lain. Mereka menganjurkan lawatan, buffet makan malam, dan mengadakan acara seperti BBQ dan aktiviti sosial yang lain. Kesemua elemen ini menjadikan Puri Garden tempat yang terbaik untuk tinggal di Bali untuk pengembara backpacker.

Hotel Terbaik Bali – Padang-padang Inn Uluwatu

Kredit: Padang-Padang Inn
Kredit: Grafnit

Hotel ini adalah hotel terbaik yang lokasinya sempurna untuk malayari pantai-pandai – beach hopping – di Semenanjung Bukit. Ia terletak tidak jauh dari Pantai Padang-Padang, salah satu pantai terbaik untuk surfing di Bali. Manakala untuk ke pantai-pantai lain memerlukan pengangkutan untuk ke sana tetapi tidak terlalu jauh. Bersantai di tepi kolam renang di salah satu kerusi kolam renang yang selesa selepas seharian menjelajah – ianya adalah salah satu tempat terbaik untuk tinggal di Bali bagi mereka yang sukakan aktiviti air di pantai.

Hotel Butik Terbaik Bali – Taman Nauli Boutique Rooms

Kredit: Navitime Transit
Kredit: Life Out Loud

Terletak di Kerobokan, Taman Nauli Boutique Rooms menawarkan kolam renang luar, katil dan sarapan pagi sepanjang tahun. Para tetamu boleh berehat di taman yang besar dan indah atau menyewa basikal untuk berbasikal dan melawat sekelilingnya. Canggu Club pula adalah kurang dari 2 batu jauhnya dari sini. Ini adalah tempat yang terbaik untuk tinggal di Bali untuk berehat dan bersantai.

Bilik-biliknya bersih, luas dan dihiasi dengan luar biasa. Yang paling baik sekali adalah kakitangannya yang mesra, ringan senyuman dan sentiasa membantu.

Bandar Bali

Kredit: Pinterest

Sebahagian besar bali terdiri daripada banyak bandar, pusat peranginan dan pantai yang menampung pelbagai pelbagai jenis pelancong. Terdapat banyak tempat di Bali yang boleh memenuhi keperluan setiap pelancong yang berbeza, pasti ada tempat yang sesuai dengan tujuan anda ke sana.

Walaupun ia kelihatan kecil dalam peta, tetapi ianya adalah kepulauan besar dengan populasi sebanyak lebih 4 juta orang. Ia adalah sebuah wilayah dan juga salah satu pulau daripada 13 ribu pulau yang membentuk Indonesia.

Majoriti penduduk Bali adalah Hindu dan kebanyakan budaya berpusat di sekitar itu. Dengan julat tanah 5,780 km persegi, ia boleh mengambil masa yang lama untuk melawat tapak paling terkenal di Bali.

Kredit: Central Bali Tour

Kebanyakan kawasan pelancongan terletak di selatan dan pulau-pulau tenggara serta pusat pulau itu. Kuta adalah bandar paling popular di Bali dan merupakan pulau yang paling banyak dikunjungi.

Di sinilah anda akan jumpa resort-resort yang baik, pantai pasir putih dan tempat untuk surfing. Central Bali adalah pusat kebudayaan dan rumah kepada Ubud di mana anda akan jumpa pereka-pereka seni di pulau itu. Anda juga akan jumpa banyak ladang kopi di kawasan itu kerana kawasan pergunungan dan iklim yang sempurna untuk menanam kopi.

Bali timur sangat santai dengan bayak teres-teres padi dan pantai-pantai yang kurang kepadatannya. Ianya adalah kawasan yang sesuai untuk hiking dan ia juga menempatkan Gunung Agung yang sangat menakjubakan – gunung berapi aktif Bali yang Meletus pada akhir 2007. Tempat ini sesuai bagi mereka yang berminat untuk mengenali sejarah Bali kerana kedudukannya yang dekat dengan ancient water palace dan ancient temple. Pendakian matahari terbit ke Gunung Batur antara menawarkan pemandangan yang terbaik di Bali. Bandar-bandar popular di Timur Bali adalah Candidasa dan Amed.

Kredit: Sariyasa Tour

Di bahagian barat Bali adalah di mana kebanyakan penduduk Indonesia dari Kepulauan Jawa datang untuk bercuti. Budaya di kawasan ini adalah lebih kepada budaya Islam. Anda akan jumpa lebih banyak masjid daripada kuil di kawasan ini. Panggilan azan juga akan kedengaran apabila tiba waktu solat. Pantai Medewi adalah tempat surfing yang kurang popular terdapat di kawasan ini. Di bahagian utara bali terdapat bandar terkenal Lovina yang sesuai untuk percutian yang santai.